Udbrud vs. Udrensning – Hvad er Purging?

purging er en udrensning af hudens skidt-ophobning

Har du nogensinde købt en ny kemisk eksfoliering, og lige pludseligt oplevet udbrud i huden? Så kan det altså blot være purging.

Purging betyder udrensning og er et fænomen, man kan opleve efter at have brugt en leave-on-eksfoliering eller en særlig ny ingrediens for første gang. Dette skyldes at disse produkter “løsner” tilstopninger, der sidder dybt i porerne ved hurtigt at nedbryde og skubbe dem op til overfladen. Fra den ene dag til den anden kan du derfor opleve et pludseligt udbrud på din hud. Dette er ikke en permanent tilstand i huden, og skyldes blot at alt skudt i dybden kommer op til overfladen.

Hvorfor virker purging?

En tilstoppet pore kan danne en underliggende urenhed, som faktisk kan ligge og gemme sig i op til 8 uger før den går i udbrud. En kemisk eksfoliering fremmer cellefornyelsen, og sætter derfor hurtigt gang i processen. Derfor kan det godt ligne et spontant udbrud, eller reaktion.

Dog er det ikke ny-opståede urenheder, men blot en udrensning af det der lå gemt.

Hvordan kender man forskel på udrensning eller udbrud?

Et udbrud er en reaktion i huden, der skyldes en overfølsomhed for en ingrediens. Oplever du udbrud i længere end 6-8 uger, er dette et tegn på at din hud ikke enes med produktet.

Udrensning eller purging, er en reaktion på udrensning hved hjælp af en kemisk eksfolierende ingrediens. Som fingerregel forekommer en udrensning kun hvis produktet indeholder ingredienser som Vitamin A/Retinol, Benzoylperoxid, C-Vitamin eller Hydroxylsyrer/AHA, BHA og PHA.

Ved en udrensning/purging vil typisk vil du få urenheder de typiske steder du får bumser. Oplever du normalt flest udbrud i panden, er det altså det samme lokale område du vil bemærke udbrud under purging. Forekommer det hel nye steder eller over store dele af ansigtet, er der højst sandsyneligt tale om en overfølsomhed.

Purging kan også komme efter en mekanisk eksfoliering som fx. scrub. Dog vil disse opleves som små kortvarige udbrud umiddelbart efter brug.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *