HVAD ER HANBANG?

Hanbang, måske har du hørt ordet nævnt før? måske er det første gang du stifter bekendtskab med det? Hanbang er noget som jævntligt nævnes i forbindelse med særlige K-Beauty mærker, så hvad er det lige det går ud på?

Hanbang betyder koreansk traditionel medicin (KTM). KTM er en praksis som er en kæmpe del af den koreanske kultur, samfund og historie, både i Sydkorea, men også i det Sydkoreanske samfund i udlandet. I KTM bruges der planter, urter og rødder til at behandle forskellige symptomer på sygdom og andre skader. I Koreansk historie ser man for første gang KTM nedskrevet under Joseon Perioden der foregår fra år 1392 til år 1910.

Sydkorea har den største andel (15,26%) af læger inden for traditionel medicin på hospitaler og klinikker i hele Sydøstasien. Dette skyldes blandt andet at KTM er juridisk institutionaliseret og er dækket af den nationale sygesikring i Sydkorea. Det er ret tydeligt at KTM er en praksis som gennemsyre samfundet i Sydkorea. Ja det er faktisk en almen del af behandlingerne ved sygdom, helt på lige fod med vestlig medicin.

Moderne koreansk hudpleje bygget på hangbang

Hanbang i hudpleje 

Når vi nu ved hvor meget hanbang og KTM betyder i det Sydkoreanske samfund, giver det os forklaringen på hvorfor nogle hudpleje produkter i Sydkorea bruger særlige ingredienser som vi ikke kender så meget til i vesten.

I Sydkorea har folk en meget holistisk tilgang til at passe på sig selv og sin krop. Vi ved alle at sund mad, lidt motion og mindre stress er med til at give en sund krop og sjæl. Men i Sydkorea inkluderes hudpleje også i denne ligning. At bruge tid på sit ydre, betyder lige så meget som at passe godt på sit indre, og sammen giver det den mest optimale mulighed for en sund krop og sjæl.

Dette er helt klart grunden til at hudpleje har så stor betydning i Sydkorea. Det er normalt at man som familie har både en læge med baggrund i KTM, og en dermatolog som behandler familiemedlemmerne.

Der har derfor været en helt naturlig udvikling, at flere hudpleje-mærker vælger at lave produkter som inkludere hangbang ingredienser. Disse inkluderes sammen med videnskablige testet ingredienser, så som niacinamid, vitamin C osv. De senere par år er der dukket flere brands op med hanbang i fokus. Disse bruger KTM i alle deres produkter, samt som en del af deres branding. Et godt eksemel er klart Beauty of Joseon.

Hanbang ingredienser

Hvilke ingredienser kan så gøre krav på titlen som hanbang? Der findes efterhånden en del ingredienser som vi er blevet vant til at se i K-Beauty og vi tænker måske slet ikke på dem som en del af KTM længere.

Centella Asiatica

Centella Asiatica er en urt der længe har været brugt i hudpleje og som stille og roligt også har bredt sig til vestlig hudpleje produkter. Urten bruges ikke kun i hudpleje i Sydkorea som en beroligende ingrediens, men bliver også brugt i madlavning og som te. Indtagelse af centella, skulle nemlig hjælpe med at stabilisere blodsukker, forbedre hukommelsen og hele sår.

Ginseng

Ginseng bliver ofte brugt i hudpleje på grund af dens antioxidante egenskaber. Derfor er det fantastisk imod pigmentering, men i KTM har ginseng en helt særlig status. Det siges nemlig at indtagelse af ginseng beroliger nerverne og aktiverer hjerneaktivitet. Derudover er det effektivt til dem med lav kropstemperatur, og som let bliver kolde.

Grøn Te

Grøn te har længe været kendt for sine gode egenskaber i hudpleje, og bruges til at berolige samt antioxiderende. Som KTM og i resten af Asien, har bladende en central del i manges hverdag, i form af te. Indtagelse af grøn te, fungere også som en antioxidant for kroppen og har vist at hjælpe på hjerne funktionen, ved at forbedre hukommelsen.

Grøn Blomme

Grøn blomme er en helt særlig Sydkoreansk ingrediens, der indeholder naturlig AHA. I hudpleje bruges ingrediensen til mildt at eksfoliere huden og forbedre tone og tekstur. I KTM bliver de særlige grønne blommer brugt som et middel til at modvirke madforgiftning, mavekneb, feber og halsbrand.

Ris

Ris har i mange tusind år været brugt som hudpleje, i alt lige fra hårkur til toner. I dag bliver ingrediensen brugt i hudpleje for dens egenskab til at lysne huden og give en mere ensartet hud tone. Ris har længe været anset som en central del af det Sydøstasiatiske køkken og med god grund. Under Joseon Perioden, blev ris anset for at have helende evner for maven og stoppe dysenteri, samt at fjerne forstoppelse.

Beauty of Joseon

Beauty of Joseon er et hudpleje mærke der har gjort sig særligt bemærket de seneste år. Netop at bruge alle de hanbang i deres hudpleje produkter. Mærket lader sig inspirere af hanbang i deres emballage og tager endda deres navn fra Joseon Perioden. Den velkendte periode i Korea hvor hanbang fik en stor plads i koreansk kultur.

Beauty of Joseon lader hanbang ingredienserne få en helt central rolle. Men i samspil med ingredienser der videnskabligt har vist en særlig virkning på huden. Det ses, eksempelvis med deres Calming Serum. Den indeholder grøn te som hanbang ingrediens, med panthenol der går ind og reparere huden.

Hanbang kan i hvert fald noget helt særligt. Og det skal bestemt ses som en del af et større mål for at få en krop og sjæl i balance, uden forventerningerne om perfektion. Når det kommer til hudpleje, handler det nemlig ikke om perfektion, men at opnå en sund hud med små fremskidt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *