KEND DIN HUDTYPE

Din hudtype definerer din huds underliggende struktur og den samlede funktion. Dette betyder bl.a. at forskellige hudtyper reagerer forskelligt på ydre påvirkninger. Eller sagt på en anden måde, hvor en ingrediens måske virker super godt på én hudtype, har måske ikke samme effekt på en anden.

I kraft af at kende sin egen specifikke hudtype, er det dermed langt nemmere at navigere mellem de forskellige produkter og indholdsstoffer for at finde de helt rigtige til dig. Dette betyder samtidig også, at du i langt højere grad nedsætter risikoen for unødvendige fejlkøb.

Det kan for nogen dog godt være lidt tricky at være sikker på hvilken hudtype man har, så for at hjælpe dig har vi lavet denne hudtype guide.

ung kvinde med kombineret hud

KEND DIN HUDTYPE

Din hudtype definere din huds underliggende struktur og den samlede funktion. Dette betyder bla. at forskellige hudtyper reagerer uafhængigt på ydre komponenter. Altså hvordan en ingrediens måske virker super godt på en person og slet ikke på en anden.

Ved at være godt bekendt med sin hudtype er det langt nemmere at navigere mellem hudpleje. Dette betyder også at du i langt højere grad undgår fejlkøb.

Det kan dog være svært nok bare at finde sin hudtype, så for at hjælpe dig har vi lavet denne HUDTYPE GUIDE.

ung pige oplever bumser og udbrud

Ved at kende din hudtype, kan du langt nemmere pleje og forkæle din hud med de rigtige produkter, når du lige præcis ved, hvad den har brug for af næring.

Når man snakker om hudtyper går man som regel ud fra disse 6 typer:

– Normal Hud
– Tør Hud
– Olieret Hud
– Sensitiv Hud
– Kombineret Hud
– Moden Hud

Ved at kende din hudtype kan du undgå trælse udbrud. Derudover kan du lang nemmere arbejde med din hud når du ved ligepræcis hvad den har brug for af næring.

Når man snakker om hudtyper går man som regel ud fra disse 6 typer:
– Normal Hud
– Tør Hud
– Olieret Hud
– Sensitiv Hud
– Kombineret Hud
– Moden Hud

ung kvinde med normal hudtype

KENDETEGN FOR EN NORMAL HUDTYPE

Normal hud refereres ofte til som velafbalanceret hud. Det betyder, at hudens produktion af sebum (olie) og fugtniveau er naturligt afbalanceret. Ikke for meget olie og fugt, og heller ikke for lidt. Huden opleves til ikke at være sensitiv, og du kan som regel bruge en lang række produkter og aktive ingredienser, uden at din hud reagerer negativt med irritation og udslag.

Hvis din hud føles velhydreret, men uden tegn på ophobning, er den højst sandsynligt velafbalanceret.

 

PLEJE AF NORMAL HUD

Pleje af en velafbalanceret hud handler som regel primært om vedligehold og forebyggelse, og kan holdes ret simpel. Det gælder i høj grad om, at opretholde hudens allerede gode balance og forebygge skader.

Vejret har stor påvirkning af huden, og selvom du har velafbalanceret hud, kan eksterne stimuli og sæson mæssige variationer slå huden ud af balance og potentielt danne skader. Din hudplejerutine for den velafbalancerede hud bør derfor reflektere de sæsonmæssige udfordringer, der potentielt set kan være skadende for hudens ellers så velafbalancerede tilstand.

Den absolut vigtigste del i hudplejerutinen for velafbalanceret hud, er den fugtgivende del, der bør tilpasses eksterne stimuli og sæsonmæssige variationer. Med andre ord bør dit valg af moisturiser følge sæsonen: lette cremer i løbet af sommeren, og ideelt set en tykkere konsistens gennem vinteren for at imødekomme risici for tør hud.

mand med dehydreret og tør hudtype

KENDETEGN FOR EN TØR HUDTYPE

En tør hudtype kan oftest føles stram, og er generelt karakteriseret ved at være rå og flaget. Hvis din hud er meget dehydreret, kan der forekomme kløe, sår og sprækker.

Ved årstidernes skifte er det meget normalt at opleve en smule tørhed, men en vedvarende tilstand kan skabe komplikationer i huden. 

En vedvarende tør hud er et typisk tegn på at lipiderne i hudens beskyttende lag er komprimeret. Dette forsager at huden bliver meget sårbar fra ydre påvirkninger og hurtigt mister fugt.

Oplever du vedvarende tør hud, så sørg for hurtigt at behandle den. En intens udsat hud kan lede til endnu større komplikationer såsom infektioner i huden, og permanente skader.

 

PLEJE AF TØR HUD

Pleje af en tør hud handler om at tilføre dybdegående fugt og og balancerende ingredienser.

For at sikre en gennemgående fugt, er de typiske 10 TRIN i koreansk hudpleje meget velegnet. Ved at genopbygge fugten lag for lag, er der langt større sandsynlighed for, at den igen kan genfinde en vedvarende balance.
Bifida og Ceramider er fantastiske til at genopbygge hudens naturlige lipider.

Derudover er en tør og dehydreret hud allerede yderlige udsat og sensitiv. Derfor er det bedst at begrænse brugen af stærke aktive ingredienser og hårde peels.
I stedet kan der effektivt benyttes beroligende ingredienser som Propolis og Centella Asiatica, for at dulme ubehag som kløe og irritation.

Til dehydreret hud kan det virkeligt anbefales at prøve SLUGGING over natten. Så vågner du op med en garanteret frisk og velhydreret hud.

ung kvinde med fedtet hud

KENDETEGN FOR EN OLIERET HUDTYPE

En olieret hudtype (også kaldet for fedtet hud) opleves meget fedtet, glat og skinnende i hele ansigtet (ikke kun i T-zonen), og skyldes overaktive talgkirtler, hvilket primært sker som følge af genetik og hormonelle forandringer. Talg er hudens naturlige olie, en fed substans, der produceres i talgkirtlerne under porerne, og er nødvendigt for at holde huden beskyttet, fugtet og sund.

Forekommer der en ubalance, kan det udvikle sig til hudorme og akne, og de fleste med olieret hudtype oplever meget nemt og ofte at slå ud med urenheder.

 

PLEJE AF OLIERET HUD

Pleje af en olieret hud handler om at afhjælpe ophobning og rense i dybden, uden at udtørre huden. Selvom det lyder skørt, så vil dehydrering af huden nemlig forværre olieret hud, så sørg for at opbygge den helt rigtige fugt i huden med et  hudplejeprodukt målrettet fedtet hud. Find et let, gel-agtig fugtighedscreme, som kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige balance. 

Til at rense i dybden er det en super idé at gå efter AHA, BHA eller PHA. Derudover er Salicylsyre generelt fantastisk til at skabe balance i olieret hud.
I resten af hudplejen er det vigtigt at undgå komedogene produkter, altså produkter der tilstopper porerne.

Det er også vigtigt, at undgå at gå makeup-amok, især når det gælder oliebaserede produkter. Overvej at fjerne din makeup lige så snart du kommer hjem i stedet for før sengetid. Når det kommer til makeup og hudplejeprodukter, bør du se efter oliefri og non-comedogene produkter.

mand med sensitiv hud

KENDETEGN FOR EN SENSITIV HUDTYPE

En sensitiv hudtype opleves ofte som højt reaktiv. Føler du ofte, at din hud klør, brænder, svier eller at den føles “stram” efter du har anvendt hudplejeprodukter eller hvis et pludseligt skift i temperaturen? Så har du sandsynligvis sensitiv hud.

Sensitiv hud er typisk karakteriseret ved hud, der er særligt sensitiv for eksterne faktorer, og vejrskifte, air condition og nye produkter slår den ofte fuldstændigt ud af balance.

Grunden til den særlige sensitivitet skyldes som oftest, at huden har et svækket forsvar. Huden barriere er underernæret, der medfører store udsving ved ydre miljøpåvirkninger.

 

PLEJE AF SENSITIV HUD

Ved pleje af en sensitiv hudtype, er det essentielt, at der er fokus på hudplejeprodukter der er nænsomme og kun indeholder milde ingredienser. Særligt cleanseren. Cleansers er i sagens natur designet til at al fjerne snavs og olie fra huden, hvilket betyder, at cleansers til dels kan fjerne noget af hudens beskyttende lag. Et lag, der i forvejen kan være udfordret af den sensitive hudtype. Sagt med andre ord, så skal cleanseren selvfølgelig stadig rense effektivt, men den skal ikke rense huden fuldstændig. 

Den bedste tilgang er nemlig at genopbygge den svækkede barriere. Ved at genopbygge fugten lag for lag, er der langt større sikkerhed for at den igen kan genfinde en vedvarende balance.
Bifida og Ceramider er fantastiske til at genopbygge hudens naturlige lipider.

Derudover er det bedst at skære stærkt aktive ingredienser og hårde peels helt ud af din rutine. I stedet kan der effektivt benyttes beroligende ingredienser såsom Propolis og Centella Asiatica, som dulmer ubehag i form af f.eks. kløe og irritation. Brandet BARR er helt igennem fantastisk til lige netop denne hudtype.

ung kvinde med kombineret hud

KENDETEGN FOR EN KOMBINERET HUDTYPE

En kombineret hudtype er karakteriseret som en kombination af forskellige, og ofte modstridende hudtyper. For eksempel oplever størstedelen af de med kombineret hud en olieret T-zone (området ved hage, næse og pande), og tørhed omkring områder såsom kinder og øjne. I dette tilfælde, kan der periodevis derfor forekomme urenheder og bumser i T-sonen, og huden kan fremstå blank og skinnende. De tørre partier på kinderne og øjenområdet skyldes ofte mangel på fugt.

Kombineret hud kan dog også være en kombination af tør hud og sensitiv hud. Tør hud er generelt mere eksponeret for at være senstiv, fordi hudens første ‘forsvarslag’ er udfordret allerede. Hvis din hud har det med at reagere negativt på hudplejeprodukter – eksempelvis en inflammation i huden som resultat af at have prøvet et nyt hudplejeprodukt – så er det sandsynligt, at din hud er ekstra sensitiv et stykke tid efterfølgende, og din hud skal ideelt set behandles derefter. 

 

PLEJE AF KOMBINERET HUD

Pleje af en kombineret hudtype opfattes typisk som sværere sammenlignet med andre hudtyper. De forskellige områder har jo hvert deres behov, og kan være lidt komplekst at tage sig af begge med de potentielt modstridende ingredienser, der er behov for, for at imødekomme forskellige symptomer af kombineret hud, uden at forværre den anden part. Der kan derfor ofte være brug for en meget præcis og til tider kompliceret hudplejerutine. Men det gør sig stadig gældende, at den basale rutine som minimum skal hedde cleanser, fugt og beskyttelse (solcreme).

Det allervigtigste tip til at pleje en kombineret hudtype, er som minimum i den basale rutine at anvende en passende cleanser, fugt og beskyttelse (solcreme).  Derefter kan du med stor fordel behandle evt. urenheder med SPOT-TREATMENTS.

Hvis du ønsker en mere målrettet pleje findes der mange PRODUKTER som egner sig specifikt for kombineret hud. At anvende to forskellige cremer for at afhjælpe både tørre og olierede områder kan også være en løsning.

moden kvinde med fokus på anti-aging produkter

KENDETEGN FOR EN MODEN HUDTYPE

Aldring af huden er jo helt uundgåelig, og en moden hudtype er før eller siden noget vi alle helt naturligt vil få – om vi vil det, eller ej. Årene sætter sine spor i huden, men omfanget for den enkelte er dog forskelligt, og ligesom for andre hudtyper, så er den modne hud en afspejling af, hvordan du har passet og plejet din hud igennem årene.

Moden hud er typisk karakteriseret ved en nedsat fasthed og spændstighed, der opstår fine linjer, og med tiden deciderede rynker. Nogle oplever ligeledes en ændring i pigmentering og nogle får en tør og dehydreret hud.

 

PLEJE AF MODEN HUD

Pleje af en moden hudtype bør først og fremmest have fokus på at minimere alderstegnene og kontrollere ældningsprocessen. Ifølge mange eksperter er forebyggende hudpleje vigtigt allerede fra en alder af senest i midten af 20’erne.

Den absolut største skyldner til tidlig aldring i huden er solskader og forurening. Det antages, at så meget som 70-90 % af den synlige hudaldring skyldes solen og dens UV-stråler. Så at minimere den tid man ubeskyttet eksponeres for UV-stråler, vil være det absolut bedste forebyggende tiltag mod synlige aldringstegn. Derfor er en SOLCREME MED HØJ SPF et must-have.

Forurening og solskader sætter sig oftest som pigmentering. Med gode antioxidanter kan cirkulationen øges og mindste disse tegn. For at fjerne finde linjer skal der gang i blodcirkulationen og collagen-produktionen. Sørg for en god eksfoliering der renser dybt, og en god fugtighedscreme. Bifida, ceramider og hyaluronsyre har alle videnskabeligt vist sig at være super effektive ingredienser til moden hud.

Ligesom alle andre hudtyper, har moden hud særlige behov. Behov som din hudpleje bør tilpasses, og der findes mange gode PRODUKTER til pleje af netop dette.