FIND DIN HUDTYPE

piger hjælper en fyr med at finde hans hudtype

Din hudtype er afgørende for hvilke hudplejeprodukter kan fungere for dig og hvordan du bedst griber den an. Huden er kroppens største organ, og den er lige så kompleks og intelligent som hjerte, lunger, lever og andre vitale organer. Brug af produkter der for eksempel er for hårde ved huden, kan sende signalet til din hud om, at der er brug for mere olie. Omvendt kan påføring af fugtighedscreme, der er for tyk eller tung, resultere i nedsat naturlig olie produktion, hvilket resulterer i endnu mere tør hud. Derfor er det vigtigt at kende din egen hud type, for at få mest ud af den hudpleje du bruger.

Hud er unik, men der findes fire almindelige hud typer som alle passer ind i. De fire hoved hudtyper er olieret, kombineret, normal og tør. Her er to nemme måder du kan finde ud af hvilken hudtype du har:

Bare-faced metoden

Rens dit ansigt grundigt med en mild rens og dup forsigtigt ansigtet tørt. Lad huden være bar og brug ikke fugtighedscreme, serum eller andre produkter. Efter 30 minutter skal du undersøge om dine kinder, hage, næse og pande er fedtet Efter yderligere 30 minutter skal du vurdere, om din hud føles udtørret, især hvis du smiler eller laver andre ansigtsudtryk. Hvis din hud føles stram, er din hud sandsynligvis tør. Hvis der er mærkbar olie på din næse og pande, er din hud sandsynligvis kombineret. Hvis dine kinder udover din pande og næse er fedtet, har du højst sandsynligt olieret hud.

Blotting Sheet Metoden

Denne metode er meget hurtigere og ofte en fremragende metode til at skelne mellem olieret og tør hud typer. Klap forsigtigt et blotting papir på forskellige områder af dit ansigt sidst på dagen. Hold papiret op mod lyset for at bestemme, hvor meget olie der er synlig. Hvis papiret optog lidt eller ingen olie, har du højst sandsynligt tør hud. Hvis blotting papiret afslører olie fra panden og næsen, er din hud kombineret. Hvis blotting papiret er mættet med olie, er det yderst sandsynligt, at du har fedtet hud.

HUDTYPER

Tør hudtype:

Tør hud føles stram og tør hele dagen og kan have områder, der skaller. Tør hud skyldes i høj grad genetik, miljøfaktorer, såsom livsstil og kost, hormonelle ændringer og klima. Dehydrering kan også være en årsag til tør hud, og derfor er det vigtigt at drikke masser af vand i løbet af dagen, udover brug af de rigtige hudpleje produkter.

Folk med tør hud kan med fordel bruge mild eksfoliering flere gange ugentligt. Dette hjælper med at fremme cellefornyelse uden at fjerne hudens naturlige olier. Hvis du har tør hud skal du gå efter produkter der fugter huden med eksempelvis hyaluronsyre eller glycerin, produkter der nærer huden med olier, såsom squalene eller jojoba olie, og sidste men ikke mindst produkter der reparere hudens fugt barriere, med ingredienser så som ceramider og panthenol.

Kombineret hudtype:

Kombineret hud har typisk en fedtet T-zone (pande, næse, hage), og har normal eller tør hud på kinderne. De olierede steder kan have store porer og urenheder, med få eller slet ingen udbrud på kinderne. Det kan være svært at finde de rette hudpleje produkter til kombineret hud, da man skal tage højde for mange forskellige hudtyper på samme tid.

mørk pige med kombineret hudtype illustreret med ler og olie i ansigtet

De bedste produkter folk med kombineret hud kan bruge er lette lag, især fugtighedscreme med en gel-lignende konsistens og fugtgivende toners der giver huden fugt uden at tilføje mere olie til T-zonen. Ingredienser du kan kigge efter er hyaluronsyre og glycerin for fugt. Ingrediensen niacinamide vil over tid hjælpe med at mindske olie produktionen i huden, så huden kommer mere i balance.

Olieret hudtype:

Olieret hud føles fedtet hvis man rører ved huden. Olieret hud typer oplever ofte akne, store porer og hudorme. Den høje olieproduktion i huden efterlader porerne tilstoppet, hvilket giver akne og urenheder. Selvom det kan være fristende at droppe fugtighedscreme og fugt i huden, kan dette tørre huden ud, hvilket vil føre til at huden producere endnu mere olie. Hvis du har olieret hud, handler det mere om at bringe huden i balance end at gå hårdt til værks.

Som med den kombineret hud type, skal du gå efter lette lag og en fugtighedscreme med en gel konsistens. Ingredienser såsom BHA, eksfolierer porerne og vil over tid eliminere hudorme og akne. Niacinamide kan bruges til både at balancere olieproduktionen i huden, men også lysne eventuel pigmentering efter akne. Hvis du har akne der er meget rød og inflammeret, kan du med fordel bruge beroligende ingredienser såsom centella asiatica og mugwort.

Normal hudtype:

Folk med normal hud oplever ingen tegn på meget olie i huden eller tørhed som sådan. Det kan virke som den ideale hudtype, men det betyder ikke at man ikke behøver bruge hudpleje produkter. Alles hud ændre sig alt efter hvilken sæson vi har, udefra miljøfaktorer og især alder. Det kan derfor være en god ide at finde en rutine der kan holde huden sund, frem for behandling af problematikker såsom akne og tørhed.

pige med krøllet hår og normal hudtype

Man anbefaler normal hud at gå efter en hudpleje rutine der ligner den kombineret hud types om sommeren, dvs. Gel creme og lette lag af fugt. Om vinteren vil en rutine som ligner tør hud type, være mere ideal, dvs. Lidt mere tyk creme og nærende ingredienser.

Men hvad med sensitiv hud?

Sensitiv hud defineres ikke som en decideret hudtype. Det klassificeres som en hud tilstand, på samme måde som dehydreret hud. Folk med sensitiv hud kan have akne, rosacea eller kontakteksem (en type rødt og kløende udslæt). Huden kan nemt blive rød, svie og brænde. Sensitiv hud opstår hvis du overeksfolierer, bruger alt for hårde produkter eller produkter som huden ikke kan tåle. Men hvis du bruger de rigtige produkter, er din hud ikke så sensitiv, som du måske tror den er.

Hvilke produkter skal du så bruge? Her handler det om at finde ud af om der er noget du ikke kan tåle. En måde at finde ud af dette, kan være igennem patch testing. Det vigtigste er at hudens fugtbarriere skal repareres og styrkes. Her er ingredienser såsom ceramider og panthenol rigtig gode at kigge efter.

Husk at i sidste ende handler det ikke om perfektion, men at opnå en sund hud med små fremskridt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *