GUIDE: Behandling af AKNE

pige med blomster i ansigtet der illustrerer akne

Kæmper du med stridig akne? Behandling af akne er en længere proces, men vi lover dig synlig effekt med koreansk hudpleje. Slip af med akne, og genvind en balanceret sund hud.

Hvad er Akne?

Akne (bumser) er betændelse i talgkirtler og hårsække på kroppen. Akne kendes som værende en af de hudlidelser som er generende og ubehagelig. Selvom langt de fleste bumser og urenheder forsvinder igen rammer den oftest unge i teenageårene. Det skyldes at akne er en hormonel betinget hudlidelse, hvorfor netop puberteten er der de fleste oplever urenhederne. Mange oplever også akneudbrud i andre relationer til hormonel ubalance. Dette er fx. under graviditet eller stress.

Når der forekommer en ubalance eller skift i dine hormoner, dannes der også ekstra meget talg i hårsækken eller talgkirtlen. Talg kan ikke komme op til hudoverfladen og bliver derfor tilstoppet. Kommer der bakterier ned i talgkirtlen eller hårsækken vil der dannes en betændelse som bliver til en bums.

De fleste urenhederne optræder i form af en enkelt bums, hvor de heldige kun ser en enkelt en gang imellem. Andre kan dog opleve bumser og urenheder over hele kroppen. De hyppige steder vil være bumser på halsen og bumser på ryggen.

illustration af bums i hudens overflade

De 5 forskellige typer akne

1. HUDORME

Hudorme er også kendt som Komedoner. Der findes faktisk 2 forskellige typer hudorme, og man hører dem ofte som “whiteheads” og “blackheads”

illustration af blackhead på huden

Blackheads

Blackheads er en åben hudorm og ligner sorte pletter i porerne. Disse skyldes tilstoppede talgkirtler. Når talg bevæger sig op af kirtlerne og kommer i kontakt med ilt, får den en mørkere farve.

illustration af whitehead på huden

Whiteheads

Whiteheads er en lukket hudorm. Denne type er ikke helt så tydeligt men til gengæld ses de ofte som små buler på huden. Den hvide hudorm skyldes en overophobning af talg og døde hudceller som fanges under huden overflade.

2. PAPULØS AKNE

Papuløs akne er rødlige knopper, men indeholder ikke pus. Disse er ofte ømme og irriterede. Papler er en type inflammatorisk akne, der stammer fra epidermis – det ydre lag af huden. Aknebakterier spredes fra indersiden af folliklen til den omgivende hud, hvilket forårsager irritation og hævelse.

3. POSTULØS AKNE

Postuløs Akne er også en inflammatorisk bums fundet i epidermis. I midten af den er der dannet et hvidt eller gulligt punkt af pus. Dette er en konsekvens af kroppens naturlige immunrespons: hvide blodlegemer skynder sig ind for at bekæmpe P. acnes-infektionen. Når de hvide immunceller dør, bliver de til pus og begynder at trække sig ud af porens åbning.

4. NODULÆR AKNE

noduløs akne illustreret på i huden dybere lag

Nodulær/cystisk akne er en form for inflammatorisk acne. Det får faste, smertefulde cyster til at danne sig under din hud, og røde knopper vises på din huds overflade. Nodulær akne kræver behandling fra en sundhedsfaglig udbyder, som en specialiceret hudlæge. Du kan ikke selv behandle denne type akne.

5. FUNGAL AKNE

Fungal akne er en form for infektion i din huds hårsække. Det optræder oftest som små knopper, der giver huden en ujævn tekstur. De er som regel ikke ømme men opleves sammen med kløe. De bumslignende knopper og irriteret hud forbundet med svampeakne er forårsaget af en overvækst af gær. Gæren, der er ansvarlig for svampeakne, er altid til stede på din hud. Typisk er din krop i stand til at balancere gæren, men hvis den naturlige balance forstyrres, kan der opstå en overvækst.

Hvordan slipper man af med Akne?

Behandling af akne og ar tager tid. Der findes ingen mirakelkure mod bumser og urenheder som virker på kort tid. Det er dog vigtigt at du vasker og renser din hud morgen og aften, så du fjerner overflødigt fedt, sebum og bakterier. Du skal dog passe på med ikke at udtørre og skrubbe huden, da det ikke vil hjælpe mod bumser og urenhederne men tværtimod irritere huden.

Akne, hudorme og rødme er der vidst mange der har prøvet før, men hvordan behandler man det bedst? Mange er vant til at bruge meget udtørrende og agressive ingredienser når de behandler akne. I dag er vi dog blevet klogere, og ved at dette ikke er vejen frem. Akne er et tegn på inflammation og skal behandles som sådan. Man risikere derudover også at skade og ødelægge hudens fugt barrier ved langvarig brug af agressive ingredienser, hvilket kan forværre akne, inflammation og rødme.

Top 3 ingredienser mod akne:

oversigt over virkningen af BHA også kaldet salisylsyre

1. BHA / Salisylsyre

Salisylsyre er det bedste redskab til behandling af akne og man kender det også som beta hydroxy acid eller forkortet BHA. Salicylsyre eksfolierer / exfolierer huden og hjælper til med at fjerne urenheder. Desuden sørger salicylsyre for at fjerne døde hudceller fra huden, som eller kan lave tilstopning og skabe nye bumser. Daglig eksfoliering af huden med salicylsyre hjælper desuden med til at holde hudens porer rene og renset i dybden – derved mindsker du drastisk risikoen for bumser, ligesom du behandler bumser effektivt.

2. Retinol

Retinol, også bedre kendt som vitamin A, kender de fleste nok som en well-aging ingrediens. Retinol kommer i mange former, der er mere eller mindre potente, så det handler om at finde den rette til din hud. Retinol hjælper ikke kun på fine linjer, men også akne og pigmentering i huden. Retinol stimulerer kollagen opbygningen i huden, og fremskynder fornyelsen af hudens celler. Dette betyder, som med BHA, at hudens porer bliver renset ud. Det er vigtigt at man går stille og roligt frem hvis man gerne vil bruge retinol.

3. Tea Tree

Tea tree olie er en essentiel olie der har lindrende egenskaber og som også er en antioxidant. Olien virker både antiinflammatorisk og antibakterielt på huden, hvilket gør den ideel til behandling af akne.

Find flere ingredienser til kampen mod akne, lige her:

Akne på kroppen

Akne på kroppen er et ubehageligt problem. Fedtet hud og bumser er et udbredt problem blandt unge, men mange oplever det også at følge dem senere i livet. Bumser kommer især i ansigtet, på ryggen og brystet. Her er talgkirtlerne større og mere udbredte end på resten af kroppen.

Hvad er årsagen Bumser på kroppen?

Bumser og akne på kroppen skyldes helt det samme problem som akne i ansigtet. Bumser kommer, fordi dine hudporer stopper til. Dette skyldes som regel en overproduktion af huden eget fedtstof, talg.

Selvom Akne på kroppen kommer fra ubalance i de kropslige processer, kan de forværres af adskillige ting.

  • Sved – særligt under træning. Sved indeholder salte og næringsstoffer som aknebakterier trives godt i.
  • Snavs – døde hudceller, som kan bidrage til tilstopning af porerne) – fjernes effektivt med AHA/BHA.
  • Friktion – tætsiddende tøj, som “slider” på huden og visse stof-typer som polyester, der ikke er svedabsorberende. Vælg i stedet bomuld og løst-siddende tøj under behandlingen

Hvordan kan man slippe af med akne på kroppen

I realiteten fungerer de præcis samme ingredienser vi bruger til at bekæmpe akne i ansigtet. Huden på kroppen er dog ikke lige så sart som vores ansigt, og den kan derfor sagtens klare eksfolierende scrubs og ingredienser i lidt større koncentration.

behandling af akne på kroppen

Top 3 tips, til behandling af akne:

1. Hudplejerutine til akne

En god hudplejerutine, gør store underværker for personer ramt af akne. Det hele handler om at balancere huden, så talgproduktionen bliver stabil.

Der er stor variation i produkterne på markedet, men går du med koreansk hudpleje, kan du være sikker på at de arbejder i respekt for huden.

2. Undgå stress

Ja at undgå stress er nemmere sagt end gjort. Specielt fordi at hele forløbet i behandling af akne, i sig selv, kan være stressende. Men stress har faktisk stor indflydelse på vores hormoner. Og er de i ubalance kan det udløse udbrud i huden. Vejen til at finde den helt rigtige rutine er meget individuel. Derfor anbefaler vi kontakt med vores Personal Shopper. Et forløb er HELT GRATIS, og sikrer dig stress-fri hudpleje.

3. Medicinsk behandling

Nodulær/Cystisk Akne kræver medicinsk behandling. Har du denne type anbefaler vi at få en henvisning til en specialiceret Hudlæge. En Hudlæge kan sætte dig igang med en intensiv behandling at tetracyklin eller isotretonoin.

Medicinsk behandling er hård ved huden, så husk at pleje din hud godt under forløbet. Her er vores bedste produkter hvis du er på Tetracyklin eller Isotretonoin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *