Koreansk hudpleje og
DE 10 TRIN

K-Beauty er som mainstream måske nok mest kendt for sin 10-trins rutine. En rutine, som for mange umiddelbart kan virke alt for omfattende og omgærdet af mystik. Det kan synes overvældende at kende alle trinnene der skal inkluderes, og i hvilken rækkefølge – for ikke at nævne, hvilke produkter der er det bedst egnede til netop dit behov.

Vi får ofte spørgsmål om hvorvidt alle 10 trin nødvendige, og om de skal følges slavisk? Svaret er NEJ!

Faktisk er der ingen i Korea, der går og snakker om en 10-trins rutine. Nogle har måske 4 trin i sin rutine, mens andre har helt op til 20.

Til gengæld bygger kerneprincipperne i koreansk hudplejefilosofi på en individualiseret tilgang i hudplejerutinen. Du bør nemlig tænke på 10-trins rutinen som en guide, der kan skræddersys til din huds unikke behov. Ikke alle produkter i en koreansk hudplejerutine bruges dagligt eller både morgen og aften, så du kan justere regimen, så det passer til din livsstil og hudplejebehov. Når alt kommer til alt, er målet med hudpleje at imødekomme din huds unikke behov.

Historien om de 10 trin

1. TRIN – OLIEBASERET RENS

Det vigtigste i koreansk hudpleje er at være så skånsom mod huden som muligt. Rens er ingen undtagelse. Det første trin er sådan set to-delt. Den starter nemlig med et double-cleanse, hvor den første del er en oliebaseret rens.

Den oliebaserede rens fjerner skånsomt oliebaserede urenheder, som makeup, solcreme og overskydende talg. Den renser dybt i porerne, uden at forstyrre oliebalancen i huden. Det stopper dog ikke der – en oliebaseret rens hydrerer og blødgør også huden, og det vil ikke fratage din hud de gavnlige olier, der holder din hud sund og din talgproduktion afbalanceret.
 
Hvis du benytter skønhedsprodukter som make-up, er det derfor essentielt at have en oliebaseret rens som en del af din daglige hudplejerutine – i hvert fald om aftenen.
 
Et sikkert bud på en fantastisk olierens er CLEAN IT ZERO CLEANSING BALM.
 
køb oliebaseret rens

2. TRIN – VANDBASERET RENS

En vandbaseret rens hjælper med at fjerne de urenheder, som den oliebaserede rens ikke kan, og i kombination vil du opnå en grundig og skånsom rensning af huden og porerne.
 
Vandbaserede rensere har ofte ry for at virke lidt udtørrende, så det er vigtigt at fokusere på at anvende en blid, fugtgivende cleanser med lav PH-værdi.
 
En vandbaseret rens bør bruges i din hudplejerutine både morgen og aften.
 
køb vandbaseret rens

 

 

 

4. TRIN – TONER

Når man snakker om tonere i koreansk hudpleje, adskiller de sig markant fra dem som vi kender fra det vestlige marked. Tonere i den koreanske hudplejerutine er aldrig alkoholbaserede og udtørrende, men er omvendt formuleret med milde ingredienser som vil balancere og hydrere huden.

Principielt er tonere i K-Beauty dog formuleret til at gøre én ting: at afbalancere pH-niveauet i din hud. Vores huds første lag er beskyttet af en usynlig kemisk barriere, og denne holdes mest effektiv ved en pH på 5,5 for bedst at opretholde fugten i huden, samt beskytte mod skadelige bakterier.
 
køb toner

3. TRIN – EKSFOLIERING

Der findes to typer af eksfoliatorer – en fysisk (scrub) og en kemisk (peel). Vi anbefaler sjældent en scrub til ansigtet, da de grove korn kan beskadige den sarte hud. Dog er der alligevel et par gode derude der er skånsomme, hvis rigtigt brugt og til den “rigtige” hudtilstand, såsom v. olieret og/eller akne-ramt hud.

Kemiske exfoliatorer består derimod primært af anti-oxidanter og syrer, og der er tre almindelige typer: AHA, BHA og PHA. En kemisk exfoliator fungerer – modsat en fysisk – ikke kun på overfladeniveau; den virker også i de dybere lag huden og eksfolierer dybt indefra. Du kan ofte bruge de forskellige slags syrer sammen, fordi de hver især fungerer på lidt forskellige måder, og du kan kigge efter den type syre, der bedst passer til din huds behov.
 
Peels er et super godt trin at have i sin hudplejerutine – Specielt hvis man vil afhjælpe akne, rynker eller pigmentering. Du bør dog kun benytte dig af peeling 2-3 gange ugentligt, og maksimalt 1 gang, hvis du har sensitiv hud.
 
køb peels/eksfoliering

3. TRIN – EKSFOLIERING

En god eksfoliering indeholder typisk anti-oxidanter. Peels er et super godt trin at have i sin hudplejerutine – Specielt hvis man vil afhjælpe akne, rynker eller pigmentering. 

Du bør dog kun benytte dig af peeling 2-3 gange ugentligt, og max. 1 gang hvis du har sensitiv hud.

Vi anbefaler sjældent en scrub til ansigtet da de grove korn kan beskadige den sarte hud. Dog er der alligevel et par gode derude der er skånsomme hvis rigtigt brugt.

køb peels/eksfoliering

4. TRIN – TONER

En toner fra Koreansk Hudpleje er slet ikke som dem vi kender fra det europæiske marked. K-Beauty Tonere er simpelthen for at genoprette den fugt og pH en rens kan fjerne. Det er den tyndeste af den løbende rutine så den kan trænge langt ind og fugte huden i dybden.
I kontrast til danske tonere er de Koreanske langt mere milde og indeholder ikke alkohol. Størstedelen af alkohol er nemlig skadende for huden.

køb toner

 

5. TRIN – ESSENCE

Essence er det første reelle hydrerende og styrkende trin i rutinen.
Essencer har længe været en væsentlig del af den koreanske skønhedsrutine og betragtes som et af de vigtigste trin.

 
Selvom de er formuleret med varierende viskositeter, har essencer tendens til at være lidt mere flydende og mindre koncentrerede end serum. Essence er nemlig en mellemting mellem toner og serum. Den er tyndere og trænger dybere end en serum men har mere koncentrerede ingredienser end toneren.
Deres hovedformål er at fugte huden og få mest muligt ud af de serum, der følger. Tænk på din hud som en svamp: Når den er fyldt op med vand, absorberes alt andet lettere.
 
køb essence

6. TRIN – SERUM OG AMPOULER

Serum er den absolut mest koncentrerede del af din hudplejerutine. Dens indeholder typisk aktive blødgørende, gellignende stoffer, som har hårdtslående ingredienser, der er beregnet til virkelig at målrette og behandle hudproblemer som mørke pletter, rynker og sløvhed. Normalt har serum en mere tyktflydende tekstur end essenser.

Ampoules anses for at være en endnu mere koncentreret version af et serum, tænk på det som et boosterskud. De indeholder ofte en højere koncentration af aktive ingredienser og bruges i en begrænset periode.
Du kan ofte se dem i mindre hætteglas eller dråbeflasker, da lidt går langt her.
 
køb serum

7. TRIN – SHEET MASK/ ANSIGTSMASKE

Skal din hud have et specificeret ekstra boost, bruges der typisk en sheet maske.
Sheet masker skal ses som et serum på maskeform, og gør hovedsageligt to ting: de oversvømmer din hud med hydrering og andre aktive, gavnlige ingredienser, samt skaber en barriere på din hud, så de aktive, gavnlige ingredienser bedre kan synke ind. 

 
Et velassorteret arsenal af sheet masker, giver dig mulighed for at tilpasse din rutine afhængigt af, hvordan din hud føles.
 
køb sheet mask

8. TRIN – ØJENCREME

Øjencremer adskiller sig typisk fra almindelige fugtighedscremer ved også at indeholde aktive ingredienser, som er målrettet specifikt til øjenområdet, hvor det ønskede resultat ofte er at komme poser, mørke rande og fine linjer til livs. En god øjencreme spiller en vigtig rolle i din hudplejerutine, da den også vil give en fugtgivende og forseglende effekt til det sarte øjenområde.

Det anbefales typisk, at påføre en øjencreme før din fugtgivende ansigtscreme, så øjenområdet derved bliver behandlet før påsmøring af fugtighedscreme, som dog også sagtens kan bruges i øjenområdet, alt efter præference.

køb øjencreme

 

 

10. TRIN – SOLCREME

Det sidste step i hudplejerutinen bør kun bruges om morgenen, og er selvfølgeligt SOLCREME. Solcreme er den fantastiske superhelt, der mindsker hudens aldringstegn og holder dens udseende ung og smuk.

Solcremeformuleringer falder i to kategorier – eller i virkeligheden tre: mineralske solcremer, kemiske solcremer og hybridsolcremer. Fælles for dem alle er, at de beskytter mod UVA og UVB.

Mineralske solcremer kaldes også fysiske solcremer, og der er kun to mineralske solcreme ingredienser: titaniumdioxid og zinkdioxid. Mineralske solcremer reflekterer fysisk UV-strålerne væk, og vil opfattes at have en langt tykkere og mere fedtet konsistens på huden end de kemiske. 

Kemiske solcremer dækker over et stort antal ingredienser, og virker ved at absorbere UV-strålerne, og omdanne dem til varme og derved forhindre dem i at gøre skade på huden.

Hverken mineralske eller kemiske solcremer er i sagens natur bedre end de andre. De er lige så beskyttende, og i sidste ende kommer det i virkeligheden an på, hvad din personlige præference.

køb solcreme

9. TRIN – CREME

Brugen af en god fugtgivende ansigtscreme synes at være en no-brainer. I din K-Beauty rutine er det primære formål med en fugtighedscreme faktisk ikke hydrering (de stærkeste fugtgivende elementer er allerede lagt lag-på-lag i tidligere trin i rutinen), men en forseglende effekt på huden. 

Efter du har fyldt din hud med en masse fantastiske ingredienser og fugt, er det vigtigt at låse den inde, da alt dette ellers kommer til at fordampe til luften og efterlade din hud tør, muligvis endda tørrere, end da du startede med lagdelingen og hydrering tidligere i din rutine.

De fleste koreanske fugtighedscremer indeholder nemlig såkaldte okklusiver. Okklusiver er ingredienser, der skaber en vandskyende (hydrofob) film på overfladen af ​​huden, hvilket er en smart måde at sige, at de skaber en forsegling ved at danne et tyndt lag olie, der forhindrer fugt og andre ingredienser i at fordampe ud af din hud.

køb creme

9. TRIN – CREME

Efter du har fyldt din hud med en masse fantastiske ingredienser og fugt er det vigtigt at låse den inde. En god creme holder alle de gode sager inde og sikrer at din hud er godt gennemfugtet og beskyttet mod forurening og miljøpåvirkning.

køb creme

10. TRIN – SOLCREME

Det sidste step bør kun bruges om morgenen, og er selvfølgeligt – SOLCREME. Solcreme er den fantastiske superhelt der holder din hud ung, smuk og mindsker tidlige alderstegn. 

Solcreme kan både fås som det der kaldes en mineralsk og en kemisk, men fælles for begge er at det er vigtigt de begge indeholder UVA og UVB-beskyttelse.

køb solcreme